Busselwortelen

Voordelen Bron van vitamine A en antioxidanten
Hoe kiezen Stevig en mooi oranje van kleur
Hoe bewaren In de koelkast, zonder loof
Wortelen behoren tot de wortel- en knolgewassen. Oranje wortelen zoals wij die kennen, zijn er pas sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Vroeger waren ze donkerpaars tot bijna zwart.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 34 kcal 144 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
6,7 g 6,5 g |
Eiwitten | 0,4 g |
Vezels | 3,2 g |
Zetmeel | 0,2 g |
Zout | 0,1 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 30 mg |
Folaat | 27,8 µg |
Fosfor | 36 mg |
IJzer | 0,3 mg |
Jodium | 1,6 µg |
Kalium | 233 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
8 mg |
Natrium | 38 mg |
Selenium | 1,4 µg |
Vitamine A | 533 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,08 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 4 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,5 mg |
Vitamine K | 7,4 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van busselwortelen?
Net als andere groenten bevatten wortelen veel vezels en voedingsstoffen, en erg weinig calorieën. Ze zijn ook een goede bron van belangrijke vitamines en mineralen. Zo zit er veel vitamine A in wortelen, waardoor ze goed zijn voor de ogen, en veel antioxidanten.
Hoe een bussel wortelen kiezen?
Kies stevige wortelen zonder plekken en met een mooie oranje kleur.
Hoe wortelen met loof bewaren?
Snij het loof meteen na aankoop weg. Het loof voedt zich immers met het sap van de wortelen, waardoor ze gaan uitdrogen.
Je bewaart de wortelen het best zonder loof op een koele plaats of in de koelkast. Een bussel wortelen blijft tot vijf dagen goed in de koelkast als je ze in een plastic zak bewaart.
Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen. Door het vrijgekomen ethyleen worden ze snel oud en bitter.
Hoe wortelen met loof klaarmaken?
Je kunt wortelen rauw eten. Was ze voor gebruik en rasp ze voorzichtig. Snijd de onder- en bovenkant weg. Als je ze gaart, moet je rekenen op een kooktijd van 5 tot 10 minuten.
Gebruik zo'n 300 gram om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.
Het loof van jonge wortelen is niet giftig en erg smaakvol. Je kunt het verwerken tot een pesto, toegevoegen aan soep of gebruiken als afwerking.