Busselwortelen

wanneer busselwortel in seizoen eten?

Voordelen Bron van vitamine A en antioxidanten

Hoe kiezen Stevig en mooi oranje van kleur

Hoe bewaren In de koelkast, zonder loof

Wortelen behoren tot de wortel- en knolgewassen. Oranje wortelen zoals wij die kennen, zijn er pas sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Vroeger waren ze donkerpaars tot bijna zwart.  

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 34 kcal
144 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
6,7 g
6,5 g
Eiwitten 0,4 g
Vezels 3,2 g
Zetmeel 0,2 g
Zout 0,1 g
Water 90 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 30 mg 
Folaat 27,8 µg
Fosfor              36 mg
IJzer 0,3 mg
Jodium 1,6 µg
Kalium 233 mg
Koper 0 mg
Magnesium
8 mg
Natrium 38 mg
Selenium 1,4 µg
Vitamine A 533 µg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Vitamine B6 0,08 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 4 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 0,5 mg
Vitamine K 7,4 µg
Zink 0,1 mg

Wat zijn de voordelen van busselwortelen?

Net als andere groenten bevatten wortelen veel vezels en voedingsstoffen, en erg weinig calorieën. Ze zijn ook een goede bron van belangrijke vitamines en mineralen. Zo zit er veel vitamine A in wortelen, waardoor ze goed zijn voor de ogen, en veel antioxidanten.  

Hoe een bussel wortelen kiezen?

Kies stevige wortelen zonder plekken en met een mooie oranje kleur.

Hoe wortelen met loof bewaren?

Snij het loof meteen na aankoop weg. Het loof voedt zich immers met het sap van de wortelen, waardoor ze gaan uitdrogen.

Je bewaart de wortelen het best zonder loof op een koele plaats of in de koelkast. Een bussel wortelen blijft tot vijf dagen goed in de koelkast als je ze in een plastic zak bewaart.  

Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen. Door het vrijgekomen ethyleen worden ze snel oud en bitter. 

Hoe wortelen met loof klaarmaken?

Je kunt wortelen rauw eten. Was ze voor gebruik en rasp ze voorzichtig. Snijd de onder- en bovenkant weg. Als je ze gaart, moet je rekenen op een kooktijd van 5 tot 10 minuten.

Gebruik zo'n 300 gram om na het schoonmaken en bereiden 250 gram over te houden.

Het loof van jonge wortelen is niet giftig en erg smaakvol. Je kunt het verwerken tot een pesto, toegevoegen aan soep of gebruiken als afwerking.  

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen